Sernik z truskawkami
Składniki:
1 kg sera z wiaderka (najlepiej OSM Krasnystaw)
130 g herbatników
20 g żelatyny
½ szklanki gorącej wody
600 g truskawek
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać ½ szklanki gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć i wyszypułkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach ułożyć truskawki. Ser zmiksować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem dodawać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze ok 5 minut. Masę serową przełożyć na truskawki, wyrównać i włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią galaretkę i ponownie wstawić do lodówki aż do stężenia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz