Sernik z truskawkami
Twaróg zawiera spore ilości białka i aminokwasów, niezbędnych do budowy nowych tkanek. W przeciwieństwie do sera żółtego twaróg nie podnosi cholesterolu, poprawia natomiast przemianę materii, łagodzi stany mdłości. Jego spożywanie jest polecane osobom na chorobę wrzodową oraz przy stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Zatem zamiast sięgać po chemiczne leki, zachęcamy do spożywania twarożku, dziś w postaci lekkiego sernika z truskawkami.
Składniki:
1 kg sera z wiaderka (najlepiej OSM Krasnystaw)
130 g herbatników
20 g żelatyny
½ szklanki gorącej wody
600 g truskawek
80 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Żelatynę zalać ½ szklanki gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć i wyszypułkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach ułożyć truskawki. Ser zmiksować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem dodawać wystudzoną żelatynę. Ubijać jeszcze ok 5 minut. Masę serową przełożyć na truskawki, wyrównać i włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią galaretkę i ponownie wstawić do lodówki aż do stężenia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz