Makaron domowy jajeczny

Kto z Was nie lubi rosołu w niedzielną porę obiadową? No chyba nikt, a tym bardziej gdy jest to rosół z makaronem z pieczołowitością gnieciony, przy potach i mękach, bólu rąk itp. Jak się okazuje rosół to danie narodowe Polaków i dlatego zachęcamy do kultywowania tej tradycji i gniecenia tegoż makaronu do rosołu. Gdy wyjdzie nam go za dużo, możemy porozkładać i przez parę godzin suszyć i kilka dni przechowywać.


Składniki:

750 g mąki
5 jaj
letnia woda
szczypta soli
woda do gotowania

Na stolnicy w mące zrobić dołek, wbić jaja i zagniatać ciasto na jednolitą masę. Jest to żmudny proces, pocieszenie jest tylko takie, że pewne grupy mięśni można sobie przy tym wyrobić. Można wspomóc się odrobiną letniej wody, ale wtedy to pójście na łatwizna będzie. Podzielić ciasto 4 części i rozwałkować do grubości 2 mm, delikatnie oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Siekać bardzo cienko, również na grubość około 2 mm i rozkładać, aby się nie posklejał. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Podawać przede wszystkim z rosołem, ale równie dobrze może być z pomidorową lub grzybową. My podaliśmy tutaj wersję na bogato, bo było nas w ten dzień na zajęciach 16 osób, ale z pół kilograma mąki, 2-3 jaj dla rodziny 5-6 osobowej wystarczy na dwa dni ;) 














Komentarze

Popularne posty