środa, 16 marca 2016

Babka z krówkami i ajerkoniakiem


To jest baba: prawdziwa, zdrowa, puszysta, słodka, po prostu pyszna. A do tego te krówki, które częściowo się roztopiły, a częściowo przypaliły, są po prostu genialne. Nic dodać nic ująć tą babka to must have na Święta Wielkanocne!!




Składniki:

Ciasto:

170 g cukru
250 g mąki pszennej, przesianej
150 g cukierków krówek 
150 g masła + dodatkowo trochę masła do posmarowania foremki
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli 
kasza manna do obsypania foremki 

Lukier:

pół tubki mleka skondensowanego o smaku karmelowym
cukier puder
2 łyżki ajerkoniaku 
orzechy do przybrania


Pokroić krówki na małe kawałki. Masło utrzeć z cukrem. Do masy maślanej wbić jedno po drugim jajka i kontynuować miksowanie. Dolać ajerkoniak ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko starannie wymieszać. Do masy na babkę dodać pokrojone krówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną (jest to ważne gdyż krówki będą spływać i przyklejać się do formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez ok 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić. 
Dobrze wymieszać cukier puder z mlekiem słodzonym i ajerkoniakiem aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodawać mleko i ajerkoniak do cukru powoli, etapami, żeby nie dodać od razu zbyt dużo, bo powstanie zbyt dużo lukru. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i orzechami. Odstawić do zastygnięcia. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz