sobota, 26 marca 2016

Mazurek pomarańczowy



Intensywnie cytrusowy i orzeźwiający. Mimo, że mazurek to bardziej niż Wielkanoc na myśl przywołuje lato słońce i kwitnące kwiaty. Ale ponieważ pomarańcze dostępne są przez cały rok to tego mazurka możecie zrobić o każdej porze roku. 



Składniki:


Ciasto:
250 g mąki krupczatki
150 g masła 
10 dag cukru
2 żółtka

Masa:
4 pomarańcze 
1-2 cytryny 
30 dag cukru
10 dag płatków migdałowych
trochę płatków migdałowych do przybrania


Cytrusy dobrze wyszorować, odkroić końcówki i pokroić (ze skórkami) w dość drobną kosteczkę lub zmielić w maszynce ew. zblenderować. Jeżeli nie chcemy aby masa była zbyt gorzka, możemy zetrzeć skórkę z cytrusów i wyciąć białą część, a następnie owoce rozdrobnić i dodać otartą skórkę. Przełożyć owoce do garnka, dodać ćwierć szklanki wody, wsypać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na niedużym ogniu. Często mieszać, smażyć aż masa zgęstnieje, ok godziny. W tym czasie można przygotowywać ciasto: masło rozetrzeć z żółtkami, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć i wylepić ciastem prostokątną blachę. Brzeg zostawić wyższy by po nałożeniu masa nie wypływała. Ciasto ponakłuwać i piec w temp. 180 stopni aż będzie rumiane, ok 20 minut. Następnie wyłożyć na ciasto masę pomarańczową, wygładzić i udekorować. Najlepszy po schłodzeniu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz