środa, 16 marca 2016

Babka Snickers


Mamy już kilka babek w swoim repertuarze, a dzisiaj polecamy tą na bazie masy krówkowej. Ciekawy smak, piękny wygląd dzięki polewie z masy krówkowej, a dopełnieniem jest znany baton w formie rozdrobnionej, tak lubiany przez nas wszystkich.


Składniki:

250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
5 jajek
450 g masy krówkowej 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 batonik Snickers

Z masła odjąć 1 łyżkę i odłożyć ją na bok. Pozostałe masło wraz z 300 g masy krówkowej podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do ostygnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodać do nich sok z cytryny, a następnie masę krówkową, miksować.
Następnie dodać przesiane przez sito mąki, a także proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do silikonowej foremki.  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. 
Wyjąć z piekarnika, zostawić przez kilka minut w foremce aby przestygła. Następnie wyjąć babkę z formy i polać pozostałą masą krówkową rozpuszczoną z pozostałą łyżką masła. Na wierzchu układać drobno posiekany batonik Snickers.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz