niedziela, 27 marca 2016

Babka waniliowo-kawowa z majonezem


To co kawowe to my lubimy bardzo, a wiemy że wśród naszych czytelników również są tacy co popierają nasze zdanie. Doskonała propozycja do popołudniowej świątecznej kawki lub herbatki. Pachnąca, puszysta prawdziwie świąteczna, aż cieplej się robi na sercu.


Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4-5 łyżek majonezu
cukier puder do posypania


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlać żółtka. Ponownie ubijać pianę. Odstawić mikser, przesiać przez sito obie mąki, wsypać cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dodać majonez i połączyć wszystkie składniki. 2/3 ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Do reszty dodać kawę i wylać ciemne ciasto na warstwę jasną. Piec babkę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz