Babka waniliowo-kawowa z majonezem
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4-5 łyżek majonezu
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując masę, a gdy powstanie jednorodny puch, wlać żółtka. Ponownie ubijać pianę. Odstawić mikser, przesiać przez sito obie mąki, wsypać cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać masę drewnianą łyżką szybko, ale delikatnie. Dodać majonez i połączyć wszystkie składniki. 2/3 ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Do reszty dodać kawę i wylać ciemne ciasto na warstwę jasną. Piec babkę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz