Deser waniliowo-bananowo-karmelowy
Na sam widok ślinka cieknie i zaczynają pracować gruczoły ślinowe. Ten deser jest mega, obłędnie pyszny a przy tym nie za słodki. Pięknie wygląda, pysznie smakuje, delikatnie pachnie. Jedynie nie możemy go usłyszeć bo jak się ktoś uprze to dotknąć może. Deser oddziałujący na zmysły :)
Składniki:
100 g herbatników
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
2 banany
350 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Sos karmelowy:
100 g cukru
40 g masła
50 ml śmietanki 30%
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do karmelizowania (ok 10 minut). Karmelu nie wolno mieszać, należy delikatnie potrząsać garnkiem. Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowej barwy dorzucić pokrojone masło i energicznie mieszać za pomocą rózgi. Zdjąć z ognia i cały czas szybko mieszając dolewać śmietankę, pozostawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć na małe kawałeczki. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu dodając dwie łyżki sosu karmelowego. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, banany obrać i pokroić na plasterki. Na dno szklane lub pucharków wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników, na to dwie łyżki budyniu, na budyń banany następnie śmietanę i sos karmelowy. Czynności powtarzać do skończenia składników. Schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz