Żuczki, czyli jaja faszerowane podawane na ciepło
Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70 nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask. Okazuje się, że w jajku są także substancje obniżające poziom cholesterolu - lecytyna i kwasy omega-3. Żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a poziomem cholesterolu.
Składniki:
10 jaj
250 g pieczarek
1 cebula
1 pęczek koperku/szczypiorku/natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka masła
bułka tarta
olej do smażenia
Jajka ugotować, po wyjęciu z wrzątku pozostawić na 15 minut żeby ostygły. Obrać ze skorupki i ostrożnie przeciąć każde z nich na pół. Delikatnie wyjąć żółtka do miseczki i rozgnieść je widelcem. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić, i zeszklić na maśle. Następnie do cebuli dodać pieczarki i dusić aż odparuje woda, doprawić do smaku. Ostudzić. Pieczarki wymieszać z żółtkami i drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem lub natką pietruszki. Ewentualnie doprawić do smaku. Za pomocą łyżeczki nadziewać białka farszem. Delikatnie z faszerowanej strony panierować w bułce tartej i chwilę podsmażać na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz