sobota, 5 marca 2016

Kakaowa owsianka z kiwi



Jak się okazuje nie tylko banany czy truskawki można dodawać do owsianki. Do pomysłu z kiwi podchodziliśmy nieco ostrożnie, ale okazało się że nasze obawy były niesłuszne. Ten niepozorny owoc doskonale komponuje się z owsianka i nadaje jej nowy ciekawy smak. Ponadto kiwi jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10 procentach stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Jest bogate w witaminę C. Spożycie 100 g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka.



Składniki:


5 czubatych łyżek płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
1 kiwi
kilka orzechów włoskich


Płatki wsypać do garnuszka, zalać mlekiem. Dodać otręby, miód i kakao. Wymieszać całość i gotować aż owsianka zgęstnieje. Kiwi obrać i połowę owocu pokroić w kosteczkę, a druga połowę w półplasterki. Gdy owsianka będzie gotowa dodać pokrojone w kostkę kiwi i wymieszać. Przełożyć do miseczki posypać pokrojonymi orzechami i udekorować plasterkami kiwi. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz