środa, 30 marca 2016

Naleśniki Vip-ów


Naleśniki każdy potrafi zrobić, ale te są wyjątkowe, bo próby ich wykonania podjęli się nasi lokalni krasnostawscy samorządowcy. I jak im wyszły, komisja orzekła, że wyśmienicie. Zmierzcie się i Wy z nimi, a zobaczycie, że ich smak zachwyca.


Składniki:

Ciasto:
250 ml mleka
1 jajko
120 g mąki pszennej
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

Sos pomarańczowy: 
2-3 pomarańcze
50 g masła
40 g cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok wyciśnięty z jednej

Do miski przełożyć składniki na ciasto, mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju smażyć cienkie naleśniki, gotowe składać w tzw. chusteczkę.
Dwie  pomarańcze wyparzyć i otrzeć z nich skórkę, po obraniu je wyfiletować (wyciąć błonki). Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok. 
Odłożyć 1 łyżkę masła. Na suchej patelni rozpuścić cukier, a gdy się rozpuści dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Na patelnię z gotowym karmelem kłaść złożone naleśniki i delikatnie je podsmażyć z obu stron, następnie dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i odrobinę otartej skórki, całość smażyć jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Naleśniki przełożyć na talerz, do sosu pozostałego na patelni dodać filety z pozostałej pomarańczy i resztę masła, chwilę smażyć, aż masło się rozpuści i połączy z sosem, naleśniki polać sosem z filetami pomarańczy, udekorować listkami mięty. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz