sobota, 12 marca 2016

Chałwowiec


Miłośnicy chałwy obecni?? Mamy coś pysznego dla Was!! Być może zdjęcia efektu końcowego nie odzwierciedlają smaku ciasta, bo oczywiście nie miało kiedy się stężeć.. ale zaklinamy Was jest super, delikatne i prawdziwie chałwowe.
 
Składniki: (blacha 24x27)

Masa:
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy

Dodatkowo:
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
kilka kostek gorzkiej czekolady

Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło o temperaturze pokojowej, utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno blaszki, przykryć je cienką warstwą powideł, a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki, przed podaniem posypać startą czekoladą.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz