Lekka Pascha
Składniki:
2 litry tłustego mleka
½ l kwaśnej śmietany
sok z ½ cytryny
6 jajek
250 g miękkiego masła
1 laska wanilii
¾ szklanki cukru pudru
1 szkl bakalii
Bakalie namoczyć w wodzie, jeśli są to morele lub śliwki należy je pokroić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, do gotującego mleka wlać śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotować, aż odzieli się ser od serwatki. Durszlak wyłożyć ściereczką i odcedzić. Mocno wycisnąć ser i odstawić ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami ostudzony ser i ucierać na jednolitą masę. Dodać odsączone bakalie, wymieszać i przełożyć ponownie do durszlaka wyłożonego wilgotną ściereczką. Ugnieść masę i zawinąć. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć na talerz i udekorować bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz