wtorek, 22 marca 2016

Lekka Pascha



To nasz debiut w wykonaniu tego popularnego Wielkanocnego deseru. Nie jest to przepis tradycyjny ( który z pewnością tez u nas zagości) z sera twarogowego, a z samodzielnie zrobionego sera na bazie mleka jaj i śmietany. Delikatny, aksamitny smak przełamany słodyczą bakalii i chrupkością orzechów. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za tradycyjnymi sernikami. 



Składniki:

2 litry tłustego mleka
½ l kwaśnej śmietany
sok z ½ cytryny
6 jajek
250 g miękkiego masła
1 laska wanilii
¾ szklanki cukru pudru
1 szkl bakalii 


Bakalie namoczyć w wodzie, jeśli są to morele lub śliwki należy je pokroić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, do gotującego mleka wlać śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotować, aż odzieli się ser od serwatki. Durszlak wyłożyć ściereczką i odcedzić. Mocno wycisnąć ser i odstawić ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami ostudzony ser i ucierać na jednolitą masę. Dodać odsączone bakalie, wymieszać i przełożyć ponownie do durszlaka wyłożonego wilgotną ściereczką. Ugnieść masę i zawinąć. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć na talerz i udekorować bakaliami.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz