środa, 2 marca 2016

Krem z ciecierzycy z makaronem


Temat ciecierzycy jest dla nas ciągle otwarty, bo zdrowa, smaczna, dostarcza dużo białka i przeważnie nie alergizuje. Polecamy tą zupę włączyć do domowego menu, bo jest naprawdę smaczna i bardzo reprezentacyjna.


Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy 
marchewka
pietruszka
seler
por
kawałek cebuli)
500 g przecieru pomidorowego 
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz i papryka ostra
opakowanie ulubionego makaronu
pęczek natki pietruszki 



Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia, wymienić wodę na świeżą i gotować bez soli przez godzinę. Włoszczyznę umyć, obrać i zalać bulionem i wraz z przyprawami, gotować przez 30 minut, dodać przecier i koncentrat pomidorowy, gotować całość 10 minut. Dodać odcedzoną ciecierzycę, obrany czosnek i zmiksować zupę blenderem, aby uzyskać kremową konsystencję. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie makaron, przekładać na talerze, zalewać zupą i udekorować świeżą nacią pietruszki. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz