czwartek, 31 marca 2016

Ziołowe żeberka



Danie pełne aromatów i smaków, dla wielbicieli mięsa wieprzowego, tego niekoniecznie chudego (chociaż nasze akurat były chude ;). Ziołowe żeberka doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. 




Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
sól
pieprz 
ok. 1 szklanki jasnego piwa
2 łyżki oliwy
tłuszcz do formy


Żeberka umyć, podzielić na małe kawałki, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami, gałką, solą i pieprzem, dodać oliwę i natrzeć mięso marynatą. Układać żeberka w natłuszczonej formie i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Polać żeberka częścią piwa i wstawić je do pieca, nagrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości, ok. 1 – 1,5 godziny, dodając co jakiś czas pozostałe piwo. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz