sobota, 19 marca 2016

Babka kawowa

Kawa w ciastku to jest to co Kulinarni lubią, może nie najbardziej, nie mniej jednak lubią. Dlatego w te święta na naszych stołach będzie babkowo-kawowy akcent, czego i Wam życzymy.


Składniki:

200 g masła 
250 g cukru pudru
4 jaja
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka przegotowanej wody


Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka i miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki nakładać na przemian po łyżce ciasto jasne i ciasto z kawą. Lekko wymieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Babkę piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić w foremce do ostygnięcia. Polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz