Zupa ogórkowa z pęczakiem
Zwykła ogórkowa już nam się nieco znudziła, dlatego postanowiliśmy ja nieco urozmaicić. Po pierwsze ogórki krojone a nie jak u nas dotąd ścierane, po drugie dodatek pęczaku. Bo kasze trzeba jeść, gdyż są bogate witaminy i składniki mineralne.
Składniki:
4 duże ogórki kiszone
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
100 g pęczaku
1,5 l bulionu
2 łyżki masła
1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na maśle i zalać gorącym bulionem. Gotować 20 min, po czym dodać kaszę. Gotować do jej miękkości. Ogórki pokroić w półplasterki, podsmażyć 2-3 min na maśle, dodać do zupy i gotować ok 10 min. Można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków jeśli zupa jest za mało kwaśna. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz