wtorek, 29 marca 2016

Zupa ogórkowa z pęczakiem



Zwykła ogórkowa już nam się nieco znudziła, dlatego postanowiliśmy ja nieco urozmaicić. Po pierwsze ogórki krojone a nie jak u nas dotąd ścierane, po drugie dodatek pęczaku. Bo kasze trzeba jeść, gdyż są bogate witaminy i składniki mineralne. 



Składniki:


4 duże ogórki kiszone
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
100 g pęczaku
1,5 l bulionu 
2 łyżki masła 
1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych 
1 pęczek koperku
sól
pieprz


Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na maśle i zalać gorącym bulionem. Gotować 20 min, po czym dodać kaszę. Gotować do jej miękkości. Ogórki pokroić w półplasterki, podsmażyć  2-3 min na maśle, dodać do zupy i gotować ok 10 min. Można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków jeśli zupa jest za mało kwaśna. Do smaku doprawić  solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz