niedziela, 28 lutego 2016

Zamojskie bitki


Pierwszy z przepisów ze szkolenia "Lubelskie smaki na Wielkanocnym stole". Chyba najbardziej nam się spodobał bo wśród nas jest wielu fanów wieprzowiny, a zwykły schabowy już dawno nam się znudził. Zatem kochani do lektury i do dzieła. 

 


Składniki:


0,5 kg schabu bez kości 
1 kostka masła
1 puszka pomidorów
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
1 słoiczek kaparów
mąka
sól
pieprz


Mięso umyć i pokroić na plastry, lekko rozbić. Obtoczyć w mace i smażyć na maśle. Kiedy wszystkie porcje się usmażą przełożyć je na talerz , a na pozostałym tłuszczu zrumienić posiekana cebulę, dodać pokrojone pomidory i poddusić. Pod koniec duszenia dodać śmietankę kremową i ewentualnie odrobinę rosołu. Do tego dodać usmażone bitki i kapary (według uznania). Tak przygotowane mięso dusić ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie redukując aby powstał sos. 















*niektóre zdjęcia są naszego autorstwa ale pochodzą ze szkolenia "Lubelskie smaki na Wielkanocnym stole"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz