poniedziałek, 1 lutego 2016

Mandarynkowiec


Mandarynek czas nadszedł, jeszcze są smaczne, mięsiste i soczyste. W sam raz, aby je wykorzystać do produkcji puchatego i aromatycznego ciasta, trzeba tylko je porządnie rozgotować i zblendować, aby oddały cały swój aromat.
 

Składniki:


7 mandarynek
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ szklanki oleju 
4 jajka
polewa czekoladowa
płatki migdałowe


Całe mandarynki (ze skórką) zalać wrzątkiem. Zagotować i gotować jeszcze przez około 40 minut, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Następnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe składniki - 1,5 szklanki musu z mandarynek, jajka i olej. Utrzeć. Przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 38x26 cm lub tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. 













2 komentarze: