piątek, 5 lutego 2016

Sałatka z kurczakiem i śliwkami w occie


Żeby zrobić pyszną sałatkę wystarczy 5-6 składników, przyprawy, jakiś sos i chęci. Gdy to wszystko wpadnie w nasze ręce, nie minie kilka chwil i sałatkę mamy gotową. A jak jest z tym u Was?? Często je robicie, na jakie okoliczności ją serwujecie?


Składniki:

filet z kurczaka
10 śliwek w occie 
1/2 małej czerwonej cebuli
200 g mrożonej fasolki szparagowej
2 łyżeczki kaparów
dowolna sałata 
50 ml octu z sherry
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka brązowego cukru
skórka otarta z połowy cytryny
sól
pieprz 
oliwa z oliwek


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie tak aby była al’dente. Sałatę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka nakryć folia spożywczą i  rozbić na grubość około 1,5-2 cm, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Smażyć na patelni grillowej lub na grillu. Odłożyć mięso, aby odpoczęło. Śliwki pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
W małym rondelku zagotować ocet, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Redukować na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Do miski nałożyć porwana sałatę, fasolkę, cebulę i kapary, śliwki oraz pokrojonego w paski kurczaka. Całość skropić odrobiną dresingu.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz