Oponki śmietankowe
Wychodzimy z założenia, że to co domowe, z prostych składników zawsze się sprawdza. I tym razem zrobiliśmy oponki z tradycyjnych polskich produktów, pachnące twarogiem i śmietaną, ale nasze własnoręcznie wykonane i usmażone, a nie jakieś tam z marketu, z ciasta mrożonego, z polepszaczami i środkami spulchniającymi. Bo grunt to produkt lokalny i tego się trzymamy.
Składniki:
700 g mąki
¾ szkl cukru
250 g twarogu
300 ml śmietany 18%
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka octu
1 łyżka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg skruszyć i zagnieść ciasto z podanych składników. Ciasto wałkować na grubość ok 1 cm, i wykrawać kształty oponek. Wrzucać na głęboki, gorący olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz