sobota, 27 lutego 2016

Domowy budyń waniliowy



Po domowym cukrze waniliowym przyszedł czas na domowy budyń z tym właśnie cukrem. Pyszny deser bez chemii i sztucznych barwników. samo zdrowie idealne na podwieczorek dla małych i dużych. 


Składniki:


½ l mleka
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
2 żółtka


Połowę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe mleko dobrze rozmieszać z mąką i żółtkami. Do gorącego mleka wlać mieszaninę mleczno-jajeczną i dokładnie wymieszać za pomocą rózgi. Zmniejszyć od razu ogień do minimum i gotować około minuty. Gdy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję przelać go do miseczek lub pucharków.  










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz