wtorek, 16 lutego 2016

Sałatka włoska



Wszyscy mają sałatkę grecką, a u nas sałatka włoska. Czemu włoska?? Sami nie do końca wiemy co autor miał na myśli. Czerwone dojrzałe w słońcu pomidory, pyszna chrupiąca sałata i oliwa z prawdziwych oliwek. Plus do tego inne dodatki tworzą doskonały smak przypominający wakacje (mogą być te we Włoszech ;))) 




Składniki:                

250 g piersi kurczaka
4 pomidory
3 łodygi selera naciowego
kilka liści sałaty
kilka filecików anchois

Sos:
½ szklanki oliwy
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz



Wszystkie składniki sosu zmieszać w szczelnie zakręconym słoiku. Filet z kurczaka ugotować na parze lub w tradycyjny sposób, wystudzić i pokroić w niewielkie kawałki. 2 pomidory pokroić w niewielka kostkę i wymieszać z drobno pokrojonymi łodygami selera i kurczakiem. Pozostałe pomidory pokroić w plastry. Liście sałaty ułożyć na dużym talerzu, plastry pomidorów ułożyć dookoła sałaty. Mieszankę pomidorów, selera i mięsa ułożyć na sałacie i posypać je pokrojonymi filecikami anchois. Polać przygotowanym sosem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz