poniedziałek, 22 lutego 2016

Kotlety z kalafiora


Można by je nazwać kalafiorówki, ale czy takie słowo istnieje, nie wiemy, może nie wnikajmy. Ważne, że kotleciki sprawdzają się, bo łatwe w wykonaniu, smaczne i pysznie chrupiące. Polecamy je nie tylko wegetarianom, ale też mięsożercom dla urozmaicenia swojego menu.
 
Składniki:


1 średni kalafior
2 jaja
150 g żółtego sera  
4 kopiaste łyżki kaszy manny
1 duża cebule
sól 
pieprz
pieprz ziołowy
bułka tarta do panierki


Kalafiora podzielić na różyczki, gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść widelcem na puree. Następnie na gęstym sitku odcisnąć z niego nadmiar soku. Cebule posiekać i podsmażyć na złoto na minimalnej ilości oleju, lekko schłodzić. 
Do miski z odciśniętym puree kalafiorowym dodać cebulę, jaja, kaszę mannę, dodać przyprawy, wymieszać wszystko na jednolitą masę, odstawić na 20 minut do napęcznienia kaszy. Potem wsypać drobno starty ser, wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej, formować niewielkie kotlety, panierować w tartej bułce, smażyć na złoto z obu stron, podawać od razu.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz