sobota, 6 lutego 2016

Schabowo-jabłkowy przekładaniec

Schab pieczony z jabłkami?? Nie, to byłoby dla nas zbyt oczywiste, ale schab faszerowany jabłkami, to jest to. Wystarczy schab ponacinać i powtykać w przestrzenie między plastrami wydrążone plastry jabłek. Następnie związać, aby mięso stało się kruche i soczyste od jabłek i podlawszy mieszaniną soku jabłkowego, bulionu i białego wina upiec do miękkości i delikatności. Potrawa iście imprezowa, bo inna, atrakcyjna i przede wszystkim bardzo smaczna.

Składniki:

2 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
4 jabłka
2 łyżki ziaren pieprzu
4 łyżki oleju
natka pietruszki
½ szkl białego wytrawnego wina
½ szkl soku jabłkowego
½ szkl bulionu warzywnego
kilka gałązek tymianku
sól


Schab umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na plastry, nie przecinając do końca. Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z solą. Jabłka umyć, pokroić w poprzek na krążki, wyciąć gniazda nasienne. Ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu i powkładać razem z plastrami jabłek, gałązkami tymianku między plastry mięsa. Mięso związać wzdłuż, a następnie na krzyż, włożyć do natłuszczonej brytfanny i posmarować olejem. Piec 20 minut w 200 stopniach, wlać wino, sok i bulion i piec jeszcze 90 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podawać plaster schabu z plastrem jabłka, polany sosem z pieczenia i posypany natką pietruszki. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz