niedziela, 7 lutego 2016

Ciasto orzechowe na zsiadłym mleku



Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić ryby w diecie. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Nie przepadacie za rybami chrupcie orzechy. 



Składniki:


75 g orzechów włoskich
90 g cukru
250 g margaryny 
250 g cukru pudru
1 szczypta soli
3 jajka
300 g mąki
15 g proszku do pieczenia 
250 g zsiadłego mleka


Cukier rozpuścić na patelni, gdy będzie płynny wrzucić posiekane orzechy, chwilę zamieszać, odstawić do ostygnięcia. Wałkiem rozkruszyć całość na drobne kawałki. Miękką margarynę, cukier puder i sól wymieszać, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawać na przemian ze zsiadłym mlekiem. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Wierzch posypać połową orzechów. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Po 20 minutach pieczenia ciasto posypać resztą orzechów. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz