Pieczona wieprzowina (karkówka/schab)
Pieczony kawał smacznego mięsiwa wcale nie jest prosto zrobić. Ale nie z nami... my obalamy mity i za pomocą kilku składników sprawiamy, ze mięso jest soczyste, miękkie i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego w kawałku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 goździki
¾ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
Mięso wypłukać, osuszyć. Zrobić marynatę z oliwy, przeciśniętych ząbków czosnku, soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i goździków i tą marynatą natrzeć dokładnie mięso. Wstawić do lodówki zawinięte w folię aluminiową, tak na około na 2 dni. Wyjąć z lodówki, nakłuwać i przełożyć do naczynia żaroodpornego dodając marynatę która spłynęła. Podlać czerwonym winem. Włożyć do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika. Piec około 20 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do około 180 stopni i piec około 1,5 godziny. Nie otwierać naczynia, dopóki mięso nie ostygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz