czwartek, 11 lutego 2016

Pieczone jabłka z twarożkiem


Tradycyjne jabłka pieczone to potrawa dietetyczna, my trochę przekombinowaliśmy i nafaszerowaliśmy nasze jabłka twarożkiem. jak się okazuje nie samym, ale z godnymi dodatkami, które wzbogacą nie tylko smak jabłka, ale też jego aromat, który będzie się unosił po całym domu. Takie pieczone jabłka doskonale sprawdzą się na podwieczorek i nie są wcale takie kaloryczne, jakby się mogło wydawać.


Składniki:

2 jabłka
150 g chudego twarogu
2 łyżki żurawiny
60 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki  imbiru
goździki
2 łyżeczki miodu


Jabłka umyć i odciąć górę. Dolną część wydrążyć tak, aby pozostawić mniej więcej 1,5-2 cm ścianki jabłka. 
W miseczce połączyć twaróg z jogurtem, przyprawami i żurawiną ewentualnie dosłodzić. Faszerować z górką wcześniej przygotowane jabłka. Wierzch jabłka nakłuć goździkami od wewnętrznej strony i posypać dodatkową porcją cynamonu zanim położymy go na serek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. 












2 komentarze: