środa, 10 lutego 2016

Jesienna zapiekanka warzywna



Duuużoooo warzyw, dużo zdrowia. Pyszna zapiekanka warzywna z odrobiną oliwy i śmietany. Smak pochodzi tylko i wyłącznie z warzyw i ziół. Doskonała jako danie obiadowe lub dodatek do mięsa dla tych, którzy żyć bez niego nie mogą. My wybieramy zdecydowanie tą pierwszą wersję. 


Składniki:


1 cukinie
1 bakłażan
3 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
1 por
2 pomidory
1 papryka
oliwa z oliwek
zioła
sól
pieprz
150 g żółtego sera
1 jajko 
1 szklanka śmietany 18%


Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudną warzyw. Cukinię, bakłażana, pomidory, ziemniaki, cebule, marchewki pokroić w talarki. Pora pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim na przemian warstwy warzyw, przesypując je ziołami i przyprawami. Skropić odrobiną oliwą. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać warzywa, przykryć. Piec ok. 45 min w 200 stopniach. Odkryć i całość piec jeszcze 15 min. Pod koniec zapiekania potrawę posypać startym żółtym serem.































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz