Jesienna zapiekanka warzywna
Składniki:
1 cukinie
1 bakłażan
3 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
1 por
2 pomidory
1 papryka
oliwa z oliwek
zioła
sól
pieprz
150 g żółtego sera
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudną warzyw. Cukinię, bakłażana, pomidory, ziemniaki, cebule, marchewki pokroić w talarki. Pora pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać w nim na przemian warstwy warzyw, przesypując je ziołami i przyprawami. Skropić odrobiną oliwą. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać warzywa, przykryć. Piec ok. 45 min w 200 stopniach. Odkryć i całość piec jeszcze 15 min. Pod koniec zapiekania potrawę posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz