Zielono mi - zupa
Jedna zupa w dwóch odsłonach. Te same super zdrowe zielone składniki, a dwie różne klasy i tym samym dwie rożne zupy. Pierwsza tradycyjna z kawałkami warzyw, druga z mniejszą ilością wody i otrzymaliśmy pyszny krem o dominującym smaku szpinaku. A jaka będzie wasza zupa?? My polecamy obie wersje, obie smaczne zdrowe i zielone, a to jeden z naszych ulubionych kolorów.
Składniki:
1 korpus
2 pęczki szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
4 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały por
2 średnie cukinie
pieprz
2 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka natki pietruszki
Korpus oczyścić i wrzucić do zimnej wody. Gotować usuwając szumy. Liście szpinaku opłukać, włożyć do dzbanka miksera, dać ząbki czosnku, wlać 1/2 litra wody, dodać z włoszczyzny pora, dobrze wszystko zmiksować. Gdy dysponujemy mrożonym szpinakiem rozmrozić go na patelni z odrobiną masła. Obrać marchew, pietruszkę i pokroić w kostkę, dodać do korpusu gotować ok 15 minut, dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć korpus oddzielić mięso i dodać je do zupy. Do zupy wlać z dzbanka szpinak, dodać masło, pieprz i gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować i dodać do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Inną wersją tej zupy może być krem, wystarczy mniej wody i blender.
Komentarze
Prześlij komentarz