piątek, 12 lutego 2016

Zielono mi - zupa




Jedna zupa w dwóch odsłonach. Te same super zdrowe zielone składniki,  a dwie różne klasy i tym samym dwie rożne zupy. Pierwsza tradycyjna z kawałkami warzyw, druga z mniejszą ilością wody i otrzymaliśmy pyszny krem o dominującym smaku szpinaku. A jaka będzie wasza zupa?? My polecamy obie wersje, obie smaczne zdrowe i zielone, a to jeden z naszych ulubionych kolorów. 



Składniki:

1 korpus
2 pęczki szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
4 ząbki czosnku 
2 marchewki
1 pietruszka 
1 mały por
2 średnie cukinie 
pieprz 
2 łyżki masła 
1/2 szklanki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej 
1/2 pęczka natki pietruszki 


Korpus oczyścić i wrzucić do zimnej wody. Gotować usuwając szumy. Liście szpinaku opłukać, włożyć do dzbanka miksera, dać ząbki czosnku, wlać 1/2 litra wody, dodać z włoszczyzny pora, dobrze wszystko zmiksować. Gdy dysponujemy mrożonym szpinakiem rozmrozić go na patelni z odrobiną masła. Obrać marchew, pietruszkę i pokroić w kostkę, dodać do korpusu gotować ok 15 minut, dodać pokrojoną cukinię ze skórką i zagotować. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć korpus oddzielić mięso i dodać je do zupy. Do zupy wlać z dzbanka szpinak, dodać masło, pieprz i gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, zahartować i dodać do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Inną wersją tej zupy może być krem, wystarczy mniej wody i blender. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz