Chrupiące udka
Uda, udeczka, udeńka. Mamy je w wielu wersjach smakowych i kolorystycznych. I zapewniamy was że to oczywiście nie koniec. Dziś udka trochę długo przygotowywane (a nam cierpliwości zazwyczaj brak), ale delikatne i chrupiące. Warto było poświęcić ten czas :).
Składniki:
2 kg podudzi
2 suszone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
250 g płatków kukurydzianych
7 łyżek mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1/3 szklanki soli
Udka umyć i oczyścić. Do miski wlać 2 litry wody i dosypać 1/3 szklanki soli. Dokładnie wymieszać i włożyć kurczaka na przynajmniej 4-5 godzin, w chłodnym miejscu. Do dużego garnka, który pomieści kurczaka wlać 2 litry wody, dodać papryczki chilli oraz 4 ząbki czosnku, gotować 20 minut. Włożyć kurczaka i od zagotowania się wody, gotować przez około 15 minut. Odcedzić i chwilę przestudzić. W jednym pojemniku roztrzepać jaja, w drugim przygotować mąkę, a w trzecim skruszyć płatki kukurydziane. Ostudzone udka panierować w mące, jajku, płatkach – płatki dociskać mocno. Udka ułożyć na papierze do pieczenia, podlać delikatnie olejem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz