poniedziałek, 29 lutego 2016

Domowy cukier waniliowy


Cukier waniliowy ze sklepu już nie jest waniliowy, tylko wanilinowy, a więc sztucznie otrzymywany w laboratorium przemysłowym. Kto ceni naturalność i lubi niewielkim nakładem pracy coś zdrowego dla siebie i swojej rodziny, musi wykonać ten cukier, który jako dodatek sprawdza się w wielu potrawach. Laski wanilii są powszechnie dostępne w naszych sklepach, a cukier, zawsze znajdzie się w szafce.
  
Składniki:


1 szklanka drobnego cukru
1-2 laski  wanilii
słoik ze szczelnym zamknięciem


Do słoika wsypać cukier. Laski wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, a pustą laskę połamać na mniejsze części. Wszystko przełożyć do słoika z cukrem. Wymieszać. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić na około 1 do 2 tygodnie. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.  Co jakiś czas można dosypywać cukier i dokładać kawałki wanilii. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz