poniedziałek, 15 lutego 2016

Jabłka w cieście


Klasyka gatunku w dziedzinie deserów. Jabłka w cieście najlepsze robiły zawsze babcie i my z takiego babcinego przepisu raczyliśmy skorzystać. Niewiele składników, niewiele pracy, a zapach smażonego ciasta w domu bezcenny. I gwarantujemy, że posmakują wszystkim.


Składniki:

5 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
12 cienkich plasterków jabłka
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki wódki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej
Cukier puder


Jajka roztrzepać z mlekiem, solą, łyżką cukru, stopionym masłem i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Plasterki jabłek posypać cukrem i skropić alkoholem. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżkę ciasta, na to plasterek jabłka i przykryć łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz