sobota, 20 lutego 2016

Maślane muffinki z czekoladą


Nie wiemy czy wiecie, ale muffinek na naszym blogu jest tyle, że nawet trudno wszystkie rodzaje policzyć. Dzisiaj pokusiliśmy się o wykonanie ciasteczek na bazie lokalnego masła i oczywiście wyszły. Zresztą sami oceńcie na zdjęciach, albo bierzcie się sami do pracy. Nie ma jak muffinka w sobotnie popołudnie.


Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 jajka
100 g roztopionego masła
1 szklankę mleka
tabliczka czekolady mlecznej


Masło rozpuścić zostawić do ostudzenia. Czekoladę posiekać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać sól i cukier. wymieszać. Wlać mleko. Dodać jajka. Wlać przestudzone masło. Ciasto wymieszać aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta. Do każdej foremki włożyć kilka kawałeczków czekolady. Nadzienie przykryć pozostałym ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 – 30 minut, aż się zrumienią. Studzić na kratce. 











2 komentarze:

  1. Przepraszam, chcę wykorzystać ten przepis , ale w składnikach ani wykonaniu nie widzę wzmianki o słynnej lokalnej maślance. Czy przepis jest kompletny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszamy, mała pomyłka muffiny są maślane od masła. Kto inny opracowywał post a kto inny wstęp i stąd to niedopatrzenie. Pomyłka już poprawiona.

      Usuń