wtorek, 23 lutego 2016

Kremowa zupa wiejska

I kremowa i wiejska i z boczkiem i z kurczakiem i jeszcze na dokładkę z serkiem.. zupa na bogato i taka też jest w smaku, bogata, bardzo aromatyczna i do tego kremowa. Doskonale sprawdzi się jako danie imprezowe, do podawania z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Składniki:

3 udka
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
½ selera
1 pęczek natki pietruszki 
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
4 ząbki czosnku
3 serki topione śmietankowe
200 g boczku wędzonego 


Przygotowane mięso należy włożyć do zimnej wody (na 1 kg mięsa 1,5 l wody). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, szumować, powinien tylko „mrugać. Dodać pokrojone warzywa i przyrumienioną nad płomieniem cebulę. 
Dodać boczek w całości aby dał smak, pogotować chwilę, wyjąć i pokroić w drobna kostkę. Udka gdy będą miękkie wyjąć i oddzielić mięso od kości. Odlać w osobne naczynie 1/3 wywaru i rozpuścić w nim serki topione, jeżeli będą się trudno rozpuszczać można to zrobić stawiając garnek na ogniu. Pokrojony boczek i kawałki udka wrzucić do zupy, zaprawić serkami rozpuszczonymi w wywarze, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz