piątek, 26 lutego 2016

Kotlety drobiowe z cykorią


Cykoria już u nas gościła w sosie do makaronu. Warto po nią sięgać, bo zawiera mnóstwo cennych składników m.in. witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i nerek.*


Składniki:


500 g mięsa drobiowego ugotowanego
2 cykorie
50 ml mleka
1 jajo
1 szkl. bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka ostra
pieprz ziołowy
olej do smażenia


Mięso oddzielić od kości (jeśli są to udka lub korpus), pokroić w kostkę razem z cykorią, natkę drobno posiekać, wszystko razem połączyć dodając jajo i bułkę tartą, mlekiem regulować konsystencję. Przyprawić, formować kotlety,  smażyć z obu stron na złoto.








*http://www.poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz