Sos z cykorii do makaronu



Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie, stosowali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm, wspomagających trawienie, leczniczo w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Cykoria nie jest u nas popularnym warzywem, jednak powinniśmy ją wprowadzić na nasze stoły, ze względu na jej walory odżywcze i właściwości lecznicze. Jest warzywem wspomagającym nasze zdrowie i upiększającym naszą urodę. Zawiera witaminy: A, B, B1, B2, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy oraz kwas nikotynowy (zdrowieznatury.blox.pl).
Zatem do dzieła, sos śmietanowy z cykorią do makaronu. Posmakuje w szczególności tym którzy lubią w potrawach nutkę goryczki.



Składniki:

500 g cykorii
300 g boczku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
10 łyżek ketchupu
160 g śmietany 22%
200 g śmietany 18%
sól
pieprz
gruby makaron



Cykorie umyć, osuszyć, wyciąć głąba (jest gorzki) i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. W głębokiej patelni najpierw lekko przysmażyć boczek a następnie dodać cykorię i dusić aż będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Śmietany wymieszać z ketchupem i koncentratem pomidorowym, wlać do cykorii i chwilę podgotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać i podawać. 

















Komentarze

Popularne posty