Tarta kawowa
Kawa to po czekoladzie nasz ulubiony składnik do ciast i ciasteczek. Dzisiaj prezentujemy tartę kawową i to potrójnie kawową. To ciasto daje mocnego kopa do działania dzięki zawartości kofeiny, ale także dzięki gorzkiej czekoladzie. Polecamy kawowym łasuchom.
Składniki:
300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym lub mlecznym
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
250 g serka mascarpone
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
350 g śmietany kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
kakao do ozdoby
małe ciasteczka w ciemnej czekoladzie lub kawa
Kawę rozpuszczalną zalać 50 ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia. Czekoladowe markizy skruszyć w malakserze na drobny piasek, dodać połowę posiekanej gorzkiej czekolady i miksować jeszcze trochę. Następnie połączyć masę z roztopionym masłem i wyłożyć do formy do tarty, dokładnie wyciskając nim cały spód i boki formy. Ciasteczkowy spód włożyć do lodówki do schłodzenia, na czas przygotowania kremu.
Drugą połowę gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Miksować serek mascarpone, aż uzyska nieco bardziej puszystą konsystencję, po czym dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i stopniowo cały czas miksując – kawę. Gotową masę wyłożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki do ponownego schłodzenia na minimum 1,5 godziny. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru, wyłożyć na krem kawowy, całość posypać odrobiną kakao i przyozdobić kawą lub ciasteczkami w czekoladzie. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz