Muffiny z kajmakiem
Większość łasuchów uwielbia ciasta z dodatkiem masy kajmakowej. my przepis na pyszne muffiny z nadzieniem krówkowym znaleźliśmy u Domi. Małe, słodkie z kremowym wnętrzem i smaczną, chrupiącą skórką posmakują nawet tym którzy nie przepadają za słodyczami.
Składniki:
Suche:
330 g mąki pszennej
160 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
Mokre:
1 jajko
80 g masła
160 ml mleka
½ puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
2 płaskie łyżki brązowego cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki:
Suche:
330 g mąki pszennej
160 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
Mokre:
1 jajko
80 g masła
160 ml mleka
½ puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
2 płaskie łyżki brązowego cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
W jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki. W drugiej misce ubić jajko, dolać mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Połączyć składniki mokre z suchymi dokładnie i dość szybko mieszając. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, włożyć na środek po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykryć resztą ciasta. Wymieszać dwie łyżki cukru z cynamonem i posypać każdą muf finkę na wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Kaaajmaaak <3
OdpowiedzUsuńO taaaakkkkk :)
Usuń