Muffiny z owocami kaki


Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. My połączyliśmy ten drogocenny owoc z gorzką czekoladą i wszystko zatopiliśmy w cieście kakaowym - jak się pokazało skutecznie. Otrzymaliśmy pyszne muffiny, po prostu rozpływające się w ustach.


Składniki:


200 g mąki
100 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
1 łyżka kakao rozpuszczalnego np.Puchatek
70 g masła
100 g śmietany
2 jaja
2 owoce kaki


Masło rozpuścić i trochę przestudzić, można uczynić to w mikrofalówce. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja roztrzepać, dodać masło i śmietanę, połączyć, dodać do suchych produktów i dokładnie wymieszać. Owoce kaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czekoladę posiekać na drobne kawałki, połączyć z masą. Wkładać do papilotek do 3/4 objętości i piec około 20-25 minut w 180 stopniach.












Komentarze

Popularne posty