Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska - skąd nazwa nie wiemy, ale wiemy, że nie raz jeszcze ją zrobimy, bo jest taka jak szarlotka być powinna: krucha, smaczna, jabłkowa i mocno cynamonowa, tyle i aż tyle żądamy od prawdziwej szarlotki!!! I tutaj zapewniamy, że mamy to na 100%.
Składniki:
1/2 kg mąki
250 g margaryna
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
3 kg szarej renety
3 łyżki cukry pudru
2 łyżeczki cynamonu
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem, a potem krótko zagnieść ciasto z podanych składników. Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm ponad połową ciasta (ok. 2/3) i wstawić razem z formą do lodówki na ok godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe). Pokroić wszystkie jabłka na cieniutkie plasterki. Do miski, w której są jabłka dodać puder i cynamon i delikatnie wymieszać, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, ale nie połamać plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka układając plasterki poziomo, dokładnie wyrównać. Na to zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Fajna .. a nazwa może stąd że wszystkie Schroniska Górskie słyną z szarlotek? :)
OdpowiedzUsuńByć może, najważniejsze, że smakuje i się ładnie prezentuje!! pozdrawiamy
Usuń