Makaron z bakłażanem


Bakłażan ma wiele zastosowań w kuchni i coraz częściej gości na talerzach w polskich domach. Dziś spolszczona wersja makaron z Sycylii, gdzie potrawa ta nosi nazwę Pasta Alla Norma. Dojrzały bakłażan, soczyście czerwone pomidory, oliwa z oliwek i czosnek smakują słonecznym latem.



Składniki:

1 mały bakłażan
100 g makaronu w kształcie rurek
2 łyżki oliwy 
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 świeże pomidory
sól 
pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka  bazylii
10 g żółtego sera


Bakłażana pokroić na 1 cm słupki. Włożyć do miski, posolić, wymieszać i zostawić na około 20 minut.
Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy razem z przeciśniętym czosnkiem.  . Gdy czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę oliwy oraz bakłażany (opłukane z soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.
Smażyć bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia wlewać po łyżce wodę z makaronu aby bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.
Gdy bakłażany będą miękkie dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią oraz cukrem. Gotować przez minutę, następnie dodać świeże pomidory i razem zagotować. Gotować przez minutę, następnie dodać makaron oraz tyle wody z makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość. Dodać starty ser, wymieszać i podawać.













Komentarze

Popularne posty