"Wyluzowane" udka
Udka "wyluzowane" jak czasem niektórzy nasi koledzy - oczywiście to żart. Pyszne udka pozbawione kości nadziewane warzywnym farszem z dodatkiem pieczarek. Pierwszy raz luzowaliśmy drób i przypadło nam to do gustu, wkrótce kolejne przepisy.
Składniki:
8 udek kurczaka
1 mały por
100 g pieczarek
½ papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
2 liście kapusty pekińskiej
1 łyżka masła
sól
pieprz
papryka mielona ostra
olej
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por, pieczarki, paprykę i kapustę pekińską. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości, lub pałeczki z kurczaka wytrybować. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami. Oprószyć mieloną papryką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Naczynie przykryć folią, wstawić do piekarnika.
Piec w temp 190 stopni około 45-50 minut. Po upływie pół godziny usunąć folię, polać mięso powstałym sosem, pozostawić do zrumienienia.
Pięknie wyglądają i są pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :)
OdpowiedzUsuń