Hreczanyki
Hreczanyki to kotleciki gryczano - mięsne, podawane z dowolnym sosem. Zdrowe, bo z kaszą gryczaną nieco zapomnianą we współczesnej kuchni, z aromatycznym czosnkiem i cebulką. Stanowią doskonałą bazę na obiad lub sycącą kolację. Wystarczy dorobić surówkę i sos, na przykład taki jak my polecamy i posiłek gotowy.
Składniki:
Składniki:
Kotlety:
1/2
kg mięsa mielonego
1 szklanka kaszy gryczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
sól
1 szklanka kaszy gryczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
bułka
tarta do panierowania
Sos:
150
ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno
posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić
do smaku solą i pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, by masa
odpoczęła.
Komentarze
Prześlij komentarz