Hreczanyki

Hreczanyki to kotleciki gryczano - mięsne, podawane z dowolnym sosem. Zdrowe, bo z kaszą gryczaną nieco zapomnianą we współczesnej kuchni, z aromatycznym czosnkiem i cebulką. Stanowią doskonałą bazę na obiad lub sycącą kolację. Wystarczy dorobić surówkę i sos, na przykład taki jak my polecamy i posiłek gotowy.


Składniki:

Kotlety:
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka kaszy gryczanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Sos:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz


Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, by masa odpoczęła.


W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. 

Z masy mięsnej formować w dłoniach zgrabne kotlety. Panierować lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. 











Komentarze

Popularne posty