Zupa na mchu bez paproci
Ta zupa niejednemu posłuży jako danie jednogarnkowe. Jest smak i zapach zachwyca, a ilość i jakość składników wzbogaca nasz organizm w niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zupa jest gęsta i treściwa i spokojnie można się nią najeść.
Składniki, 5-6 porcji:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
400 g mielonego mięsa
2,5 litra rosołu lub bulionu
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
500 g ziemniaków
mała puszka kukurydzy
1 mała cukinia
1 pomidor
1/3 szklanki kaszy jaglanej
gałązka szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek. Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i smażyć przez 1-2 minuty. Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojonego pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Podawać gorącą.
Komentarze
Prześlij komentarz