Ryba tytłana w trzech musztardach
Szybki, a wręcz ekspresowy przepis na smaczna rybę, który został nam przekazany od zaprzyjaźnionej Pani Dyrektor, która to mniej więcej w tych słowach opowiadała nam jak go zrobić: "mieszasz trzy rodzaje musztard i ten filet tytłasz w nich szybciutko, kładziesz na blaszkę, przykrywasz piórkami cebuli i posypujesz koperkiem lub natką pietruszki, przykrywasz folią i już tylko pieczesz. No mówię Wam, naprawdę polubiłam łososia, a przepis jest super". Dziękujemy Pani Bożenko, pozdrawiamy i czekamy na więcej "super" przepisów.
Składniki:
2 filety z ulubionej ryby tutaj pstrąg
po 2 łyżeczki 3 rodzajów musztard, tutaj sarepska, rosyjska i dijońska
cebula
pieprz, sól
siekana natka pietruszki lub koperek
cebula
pieprz, sól
siekana natka pietruszki lub koperek
Fileta umyć i oczyścić z ewentualnych ości, musztardy wymieszać, doprawić solą i pieprzem i pokryć z dwóch stron filety. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać cebulą w piórka i natka pietruszki lub koperkiem, przykryć. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut w zależności od grubości filetów. Podawać z dodatkiem skrobiowym i witaminowym.
PS. Jeżeli filet dość mocno czuć mułem, polecamy skropić sokiem z cytryny, przed posmarowaniem musztardami.
Komentarze
Prześlij komentarz