Udka zapiekane w pomidorach i mozzarelli
Te podudzia mają na drugie delikatne ;) Dlatego, że są bardzo delikatne, a pomidorki nadają im tylko lekko kwaśnego posmaku i sprawiają, że mięsko jest bardzo soczyste i po prostu smaczne.
Składniki:
6 podudzi z kurczaka
1 kulka sera mozzarella
ok 5-8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 pomidory w puszce
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
bazylia
zioła prowansalskie
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc. Udka przełożyć do rękawa foliowego i podpiec (ale nie całkiem upiec) ok 40 min. Podpieczone mięso przełożyć do naczynia. Czosnek obrać, posiekać, i podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory z puszki pokroić przelać do czosnku, dodać zioła i chwilę smażyć ciągle mieszając aż lekko zgęstnieją a soki odparują. Gotowym sosem polać mięso. Na wierzch ułożyć plastry sera oraz pomidorki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w temp. 200 stopni.
Brzmi ciekawie))
OdpowiedzUsuńHe, he nie tylko brzmi ;)
Usuń