Sałatka z kalafiora
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości
4 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
koperek
Sos:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
Przeprowadzić obróbkę wstępną kalafiora. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wystudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Natomiast ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Następnie w salaterce układać warstwami kalafiora, pomidory i jajka do wyczerpania składników. Wymieszać jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać przygotowanym sosem, posypać posiekanym koperkiem i włożyć na chwilę do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz