Sałatka z kalafiora



Kalafior zaliczany jest do cennych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, C, K i kwas foliowy. Kalafior jest również źródłem błonnika pokarmowego.  Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.



Składniki:


1 kalafior średniej wielkości
4 pomidory
4 jajka ugotowane na twardo
koperek

Sos:
mały jogurt naturalny 
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku 
sól
pieprz mielony


Przeprowadzić obróbkę wstępną kalafiora. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wystudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Natomiast ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. Następnie w salaterce układać warstwami kalafiora, pomidory i jajka do wyczerpania składników. Wymieszać jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać przygotowanym sosem, posypać posiekanym koperkiem i włożyć na chwilę do lodówki. 










Komentarze

Popularne posty