Krupnik z fasolą


Krupnik jakich mało, bo wzbogacony fasolką, długo moczoną i długo gotowaną. Szkopuł w nim jest taki, aby tak długą ją gotować, aby była miękka, a do tego trzeba mieć dużo cierpliwości. I tego Wam życzymy.


Składniki:

100 g kaszy perłowej
100 g suchej fasoli
korpus
1 ziemniak
1 marchewka
20 g tartego sera żółtego
sól


Fasolę włożyć do miski, zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin, a gdy zmięknie, odcedzić. Włożyć do garnka i zalać co najmniej 2 litrami wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż będzie prawie ugotowana. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w małej ilości wody razem z kaszą perłową i korpusem. Zmieszać razem z ugotowaną fasolą. Należy uważać, aby nie rozgotować składników. Dodać gorącej wody, gdyby krupnik okazał gęsty się zbyt. Gorący krupnik rozlać do talerzy i posypywać tartym serem.









Komentarze

Popularne posty