Casserole z kurczakiem i kukurydzą



Nazwa casserole pochodzi z języka francuskiego i oznacza naczynie ceramiczne do zapiekania, w którym gotowe danie jest podawane i określane ta samą nazwą. Pierwsze wzmianki mówią o casserole na bazie ryżu i mięsa. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub innymi dodatkami. Jest to odmiana dania jednogarnkowego lub zapiekanki. Więc do dzieła…


Składniki:

1,2 kg podudzi z kurczaka
5 ziemniaków
1 czerwona cebula
3/4 szklanki kukurydzy z puszki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1,5 piwa pszenicznego
1/2 cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Marynata do kurczaka:
sól morska
2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy 

Zdjąć skórkę z podudzi przy pomocy nożyka. Każde podudzie naciąć nożem w 2-3 miejscach. Natrzeć solą, oprószyć kurkumą, cynamonem i papryką. Wysmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na minimum pół godziny. Ziemniaki obrać i pokroić na 1 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kukurydzę osączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć ziemniaki, cebulę, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wyjąć ziemniaki i cebulę na talerz, a do garnka włożyć podudzia razem z marynatą. Obsmażać dokładnie z każdej strony po około 2 - 3 minuty, następnie dodać ziarna kukurydzy i posypać je cukrem. Smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać piwo i zagotować na większym ogniu, dodać odłożone ziemniaki i cebulę, gotować przez minutę, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem przez 1 godzinę. Skórkę cytryny wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Pokroić na cząstki i wymaczać w cukrze od strony miąższu. Wyjąć naczynie z piekarnika, otworzyć go i włożyć cząstki cytryny, piec bez przykrycia przez 15 minut.
Odlać łyżkę wazową sosu, przelać go do miski, dodać mąkę i wymieszać aż nie będzie grudek mąki. Wlać z powrotem na dno naczynia i poruszać nim tak aby sos równomiernie rozłożył się na dnie naczynia. Zagotować lub jeśli naczynie nie może być podgrzewane na ogniu - zlać cały sos z garnka i oddzielnie go zagotować, na koniec przelać do naczynia z kurczakiem. 
















Komentarze

Popularne posty