wtorek, 9 lutego 2016

Sałatka warstwowa z kiełkami i granatem


Już się chce coś zielonego, zdrowego, lekkiego, a zarazem co zaspokoi nasz głód. Wychodzimy tym zachciankom na przeciw i proponujemy wykonać warstwową sałatkę z jajkami, kiełkami, ulubionymi sałatami, granatem i grzankami. Zawarte w niej składniki doskonale się komponują i w zasadzie sałatka nie potrzebuje towarzystwa, no może oprócz czegoś delikatnego do picia.


Składniki:

1 op. dowolnego miksu sałat
4 jajka
8 pomidorków koktajlowych
1 op. dowolnych kiełków
1 granat
3 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżka majonezu
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sól
pieprz


Z kromek pieczywa tostowego odkroić skórkę i pokroić je w kostkę o boku 1 cm. Przełożyć do blaszki skropić olejem, posypać ziołami i delikatnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 45 minut, od czasu do czasu zamieszać. 
Jajka ugotować na twardo. Na dno szklanej salaterki wysypać umyte i porwane sałaty. Na nie ułożyć pokrojone w ósemki jajka. Na jajkach ułożyć pokrojone na cztery pomidory i posypać je gruba warstwą kiełków. Kiełki posypać wydrążonymi ziarnami granatu. Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sola i pieprzem. Polać całość sosem i posypać grzankami. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz